A napenergia az egyik legjobb befektetés

Ha építkezel, vagy éppen tervezed házad felújítását, akkor mindenképpen gondolkozz el a napenergián is. Kicsit elcsépelt lehet a téma, de nem az. Rengeteg cikk szól arról, hogy mennyire takarékos napenergiával fűteni, áramot termelni, meleg vizet előállítani, és még sorolhatnám, de most nem erre szeretnék kitérni, hanem az ehhez kapcsolódó befektetésről.

A világunkban kifogyóban vannak a nehezen megszerezhető energiahordozók, ezért egyre több és érdekesebb határozat, törvény és támogatás születik a megújuló energiák körében. Erre kiváló példa a napenergia, hiszen számtalan pályázatot

furdoszobaotletek.hu

találunk beszerzésre és telepítésre is. És megéri. Nem azonnal de gondolkodjunk japán mentalitással. Az alap filozófiánk az, hogy lehet elsőre sokba kerül, de hosszútávon nagyon sok pénzt spórol meg a számunkra. És itt a hosszútáv a lényeg. Ha az ember házat épít, akkor nem egy, vagy két évre, de még csak nem is öt évre tervezi a jövőjét, hanem gyakran egy házban szeretné leélni az egész életét. A napelemek, pedig bizonyítottan akár már tíz év alatt behozzák az árukat, onnan meg csak pluszt termelnek. Illetve egészen konkrétan nem előállítják azt az energiát, amit súlyos tízezrekért fizetnénk meg egy szolgáltatónak. Ha ehhez a költségvetéshez hozzávesszük az állami pályázatokat, akkor megtérülési idő drasztikusan lecsökkenhet, már akár öt-hat évre is, amely még inkább pénztárca barát. Mik azok az eszközök, amelyek a legtöbb energiát emésztik fel a mindennapjainkban? Több területre bontva a lakásunkat, az egyik kritikus pont a fürdőszoba. Megannyi lámpa és spot kerülhet be a fürdőbe, ha úgy gondoljuk, amelyek alapjáraton megemelhetik az energiafogyasztást, és akkor még nem beszéltünk a mosógépről, hajszárítóról, szárítógépről, villanyborotváról, hajsütőről, meg még ki tudja mitől, ami bekerülhet. Ha nem akarunk hibázni, akkor gyűjtsünk ötletet a furdoszobaotletek.hu oldalról, ahol rengeteg érdekes cikket találhatunk a témában. Fontos a rendezettség, és a kábelek megfelelő elpakolása, hiszen a rosszul elhelyezett kábelek nagymértékben növelhetik energiafogyasztásunkat.

 

A másik kritikus gócpont a konyha, amely ha sokat szeretünk sütni-főzni, lakásunk legenergiavámpírabb része lehet, főleg, ha indukciós főzőlappal rendelkezünk. A mosogatógép, a villanysütő és a konyhában elhelyezet, körték szinte úgy fogyasztják az áramot, mint egyszeri focista a szódát a sportfröccsben. Figyeljünk oda, hogy otthonunkat úgy alakítsuk ki, hogy mindig megfelelő legyen a hőelvezetés télen és nyáron is. Egy jó hőszigetelésnek köszönhetően nyáron minimálisan, télen pedig nem túlterhelve kell használnunk hűtő-fűtő eszközeinket, így bőven elegendő lehet a napelemek telepítése. Mindent összevetve egy év alatt a megújuló energiahasználat annyi rezsiköltséget spórol meg nekünk, amelyből már kibérelhető egy iroda három-négy hónapra. Ezen a mezsgyén haladva kimondhatjuk, hogy egyéves energia spórolásunkból kijön vállalkozásunk negyedéves rezsiköltsége is, amely nem kis teljesítmény az üzleti világban.