Energiatakarékos fűtési rendszerekkel a jövőért

Már az egyszerű ember is hallhatott a zöld energiáról, és hogy miért is olyan lényeges ezeknek az új energianyerési módszereknek bevezetése és elterjesztése. Tőlünk nyugatabbra már egészen elterjedt dolog, hogy egyszerű lakóházakra is napelemeket szerelnek, és egy kis faluban is több ház a napfény által fedezi az áramszükségletét.

Valakinek viszont nem az az elsődleges szempont, hogyan tudja ő védeni a környezetet, egyszerűen olyan megoldásokat akar az otthonába, amik megkönnyíthetik az életét. Sokan akár még egymást kizáró dolognak tételezik fel azt, hogy például ha vesznek egy új technikai eszközt, és közben védeni akarják a környezetet. De arra már kevesebben gondolnak, hogy nemcsak kényelmi szempontok miatt fontos, hogy modernizáljuk az otthonunkat, hanem ez így környezetkímélő is lehet.

Például tudtad azt, hogy itthon az épületek fogyasztása teszi ki az energia fogyasztás több mint harmadát? Azt gondolnánk, hogy leginkább a gyárak meg a többi ipari létesítmény az, ami nagyon sok energiát igényel, de nem szabad elfeledkezni a rengeteg lakóházról sem. És mivel ezeknek a lakóházaknak is jelentős százaléka 30-40 évvel ezelőtt, vagy akár még régebben épült, gondolhatjuk, hogy műszakilag is nagyon elmaradottak. Ezzel pedig az is jár, hogy sokkal több energiát használnak fel. A modern rendszerek esetében már nemcsak az a szempont, hogy nagy teljesítményűek és kényelmesek legyenek, hanem hogy kevés energiát fogyasszanak. Ezért is fontos a korszerűsítés minden területen. Ilyen kiemelt terület a fűtés, ami rengeteg energiát emészt fel egymagában is. Más országok is, de Magyarország is különböző energiastratégiákkal próbálja annak felhasználását hatékonyabbá és környezetkímélőbbé tenni. Az energetikai tanúsítványok is erre szolgálnak, hogy tájékoztassák az embereket egyes dolgok energiafelhasználásáról.

A fűtési rendszer korszerűsítéséről

Az egyik elsődleges dolog, amivel csökkentheted a háztartásod energiaigényét, az a korszerű fűtési rendszer. Erre már nagyon sok különféle lehetőség van, még akkor is, ha nincs pénzed vagy lehetőséged kimondottan zöld rendszereket felszereltetni, mint a napelem. Már a hagyományos technológián alapuló, például vízzel működő rendszerekben is lehet olyan alternatívákat találni, amik korszerűek és praktikusak. A modern rendszerek nem csak abból a szempontból jobbak, mivel nagyon kényelmes, hogy a saját igényeid szerint használhatod őket, hanem mivel most már külön beállíthatod a fűtési hőfokot és a fűtés időtartamát, nem fogod fölöslegesen melegíteni a házad, ha például otthon sem vagy (a távfűtésnél ugye nem szabhatod meg, mikor ne fűtsenek).

Egy ilyen mai, praktikus rendszer a fan coil rendszer. Ez ugyanúgy a víz fűtésén alapul, mint a radiátorok, de a hőelosztást benne egy ventilátor is segíti. Valamint nem kell a vizet olyan magas hőfokra sem felfűtenie. Külön előnye, hogy nem csak fűteni lehet vele, hanem hűteni is, mint a hagyományos klímákkal. A környezet kímélése szempontjából sem mellékes az, hogy nem két rendszert kell kiépíteni a házban, a fűtést és a klímát, csak egyet. Arról nem is szólva, hogy a klímák milyen mérgező gázokat használnak.

A Fan coil klíma rendszer ár nem is olyan magas, mint elsőre feltételeznék, főleg, hogy két funkciót is kapunk vele. Valamint a beszerelési költsége is kedvező, és hosszú távon megtérül, mivel energiát lehet vele spórolni. Érdemes ezeket a lehetőségeket is tekintetbe venni, amikor például házat építünk, mert a zöld energián túl ezzel is sokat tehetünk a környezetünkért.