Lakossági napelem pályázat 2019 – minden, amit tudni kell róla

Ezen a blogon már annyiszor beszéltem a lakossági napelem rendszerek előnyeiről, hogy talán már unalmas is. De ez akkor is egy olyan téma, amit nem lehet elég jól körüljárni. Indul a lakossági napelem pályázat 2019, szóval nincs helye a tétlenkedésnek. Ideje minden kérdésre válaszolni, ami a lakossági napelem rendszerekkel kapcsolatos lehet.

Mennyibe kerül?

A leggyakrabban megfogalmazott kérdés mindig az, hogy vajon mennyibe kerülhet egy ilyen rendszer telepítése. Szerencsére a válasz egyszerű: ma már egyáltalán nem egy horrorisztikus összeg a napelem telepítése. Korábban tényleg szinte megfizethetetlen lett volna egy magánember számára, de a technika fejlődött, megindult a napelemek tömeges gyártása, és mint minden, ezek a dolgok is könnyebben elérhetővé váltak mindenki számára.

Egy családi házra ma már akár 4-5 millió forintért is olyan rendszert lehet telepíteni, ami az év nagy részében gyakorlatilag pluszt termel, vagyis „visszaforgatja”  a villanyórát, áramot ad le az elektromos hálózatba ahelyett, hogy felvenne onnan. Ennél kisebb rendszer telepítése is lehetséges, ez is hasznos kiegészítő. Gondoljunk bele, az energiaárak olyan magasak, hogy még a napelemes kerti lámpasor is elgondolkodtató megoldás…

Természetesen sok múlik a lakás fekvésén és az energiaigényen is.

A jelenlegi pályázat során a legnagyobb elnyerhető összeg magánszemélyeknek egyébként 10 millió forint. Ennyiből szerencsés esetben akár azt is meglehet oldani, hogy az egész lakóépületet elektromos fűtéssel lássuk el, aminek az árát nullszaldóssá teszi a napelem telepítése. Ez nagyon sokat tud növelni a ház értékén

Mi van, ha nem süt a nap?

Lakossági napelem pályázat 2019

Semmi… A mostani napelem rendszereket már bekötik az elektromos hálózatba. Ha „nagyon süt a nap” akkor a rendszer sokat termel, de az extra áram egyszerűen bekerül a hálózatba és más háztartások használhatják fel – nyári időszakban, amikor klímák és ventilátorok terhelik a hálózatot, ez pont jól jön… Lehet, hogy ezek használata nem túl környezetbarát, de a napelemes házunkkal is tehetünk azért, hogy a légkondicionáló készülékekhez szükséges áramot ne szénerőművek termeljék, hanem a megújuló nap.

Ha nem süt a nap, a ház egyszerűen megkapja az energiát a hálózatból, mint minden más háztartás. Nem kell lemondanunk az internetről, a hűtőszekrényről, a tévé adásról, semmiről… Mindig lesz áram.

A pályázaton elnyerhető támogatás egy kamatmentes hitel, amit 20 év alatt kell törleszteni. Ha csak a „napos” napokon termelünk vissza áramot és csak a fogyasztásunk egy részét tudjuk is kiváltani a napenergiával, a törlesztőt akkor is nagy valószínűséggel mg tudjuk spórolni azzal, hogy kicsit korszerűbb technikával dolgozunk – főleg akkor, ha a fűtést is elektromosan, padlófűtéssel vagy fűtőklímával tudjuk megoldani.

Mi van, ha jégeső van?

Egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás hazánkban és igen, az utóbbi években már nem galamb-, hanem tyúktojásban mérjük a jég méretét. De ahhoz, hogy a ház tetején a napelem megrongálódjon, nagyon nagy energiára van szükség. A napelemet úgy tervezték, hogy ki kell bírnia például azt, hogy nyáron a viharban az átforrósodott felületre a vihar elején vízcsepp esik. Bírja a terhelést.

Nem lehetetlen, hogy a napelem megrongálódik, de ritka, hogy a jégeső az egész rendszert tönkre tette volna. A javítást a biztosítás általában fedezi, a ház pedig nem marad áramszolgáltatás nélkül, hiszen be van kötve a villamos hálózatba.

Nem bírja el a tető!

Elbírja. ha pedig nem bírja el: napelemet a kertbe vagy a melléképületre is lehet telepíteni.

Nem akarok napelemet!

Van, aki így gondolkodik, és a szkepticizmus bizonyos értelemben érthető. Új technológiáról beszélünk, még kevés az olyan példa, amelyik igazolja, hogy a napelem telepítés 20-25-30 év múlva is jó ötlet. A napelem használata persze világszerte egyre terjed, Németországban már voltak olyan napok, mikor az áramot nagyrészt a napenergia termelte, törték is a fejüket a tudósok, hogy mit csináljanak az atomerőművek által termelt plusz energiával… De a hosszú távú következményeket és meglepetéseket még tényleg nem ismerjük.

A napelem telepítése viszont lokálisan biztosan jó ötlet. Megszabadít a koromtól, ami a fűtéssel kerül a levegőbe, a saját kertünkben termelt áram esetén nincs szükség szállításra, nincs veszteség a hálózat ellenállása miatt… Szóval, ilyen szempontból biztos a takarékosság.

A pályázat ráadásul nem csak napelem, de például jóval egyszerűbb napkollektorok telepítésére is ad támogatást. Ezekkel segíthetjük a melegvíz termelést és a fűtést. A támogatást lehet fordítani fűtés korszerűsítésre, szigetelésjavításra, ablakcserére is… Ha nincs is napelem a házon, legalább ne az utcát fűtsük. Ez sokat segíthet.

Ennyi hitelt!

A támogatás, ami pályázható, kamatmentes. 20 év alatt kell a kiválasztott összeget visszafizetni. A rendszerek élettartama viszont jóval meghaladja a 20 évet, van olyan gyártó, aki örök garanciát vállal az energiatakarékos termékeire, mások 25 évig jótállnak a rendszerért. A hirtelen meghibásodásoktól, vagy a teljes rendszer tönkremenetelétől tehát sokáig nem kell tartani.

A hitelt olyasmire vesszük fel, ami pénzt spórol nekünk. Ha más nem a törlesztés árát biztosan meg tudjuk takarítani, ráadásul egészségesebb, gazdaságosabb, így többet érő ingatlanban is lakhatunk. A költségeket tovább lehet csökkenteni, ha a régi lakástakarékunkat használjuk a pályázathoz. Erre még állami támogatás is jár. Gyakorlatilag kétszeres segítséget kapunk.

Egy ilyen összeget kis odafigyeléssel bármelyik család ki tud gazdálkodni, ráadásul a váratlan kiadásoktól sem kell tartani. Az energia ára mindig emelkedik. A saját magunk által termelt áram viszont ingyen van.

Nem bírom a papírmunkát!

Egy ilyen pályázat elkészítése tényleg rengeteg papírozással jár. Nem egyszerű minden felmérést, minden mérnöki tervet elkészíteni, de szerencsére a fent linkelt cég akár azt is vállalja, hogy ezt megoldja helyettünk. Ha valaki úgy érzi, hogy nem boldogul a dokumentációval, annak érdemes kiszerveznie ezt a feladatot a szolgáltatónak. Probléma megoldva, meglepetések kizárva.

Miért számít ez az egész?

Ha energiatakarékosságról van szó, igenis minden apróság számít. A környezetbarát áramtermelés segít elkerülni a levegőszennyezést, hiszen nem kell bizonytalan atom- vagy környezetszennyező szénerőművek munkájára hagyatkoznunk. Ha korszerűsítjük a szigetelést és hatékonyabban fűtünk, az nem csak a közérzetünkre és a pénztárcánkra lesz pozitív hatással. Kevesebb energia meg kárba és kevésbé terheljük a bolygó erőforrásait.

Ez nem valamiféle globális hippi dolog. Elég ha az ember egy párás, kora tavaszi napon végighajt egy főúton a hegyről a völgybe és láthatja, a kipufogógáz és a kémények füstje mekkora problémát okoz. Ilyenkor a falvakban, a települések szélén szinte vágni lehet a szmogot, a füstködöt, pedig sokszor csak egy tucat vagy annál is kevesebb ház okozza a szennyezést. Ha csak mi nem járulunk hozzá ehhez a környéken, már az is hatalmas segítség lehet.

A saját napelemrendszer kiépítése a saját energiafüggőségünket is csökkenti, az otthonunk sokkal kevésbé van kiszolgáltatva az energiaszolgáltatóknak, vagy akár a mindenkori politikai helyzetnek is. Minél többen döntenek úgy, hogy a lehető legkisebb függésben élnek, annál jobb hellyé tehetjük a településeket.

A napelemrendszer telepítése talán jár némi áldozattal, hiszen egy felújítás, korszerűsítés mindig sok problémát jelent. De ugyanott rengeteg gondra megoldást is nyújt. Én mindenkinek azt javaslom, vágjon bele!