Felújított ház – a saját környezetbarát igényeink szerint! És az ezzel járó papírmunka…

Nekem, és a férjemnek mindig is sokat számított az energiatakarékosság, és a megújuló energia. Eltökéltek voltunk azzal kapcsolatban, hogy egyszer majd egy olyan háztartásban szeretnénk élni, ami ezeknek az igényeinknek megfelel.
Amióta felújítottuk a házunkat, az energetikai tanúsítványunk besorolásán is sokat javítottunk. Egy régi, ütött-kopott kis házikó volt ez, gyönyörű nagy kerttel, és rettenetesen rossz energetikai tanúsítvánnyal. Megpályáztuk az állami támogatást, és napelemeket szereltettünk be, illetve kicseréltünk minden nyílászárót, és a fűtési rendszert is korszerűsítettük.
Amikor megvettük, borzalmas állapotban volt. Egy kis ideig talán még kételkedtem is, hogy rendbe lehet-e hozni, azonban így sokkal jobban megérte. A saját igényünkre alakíthattuk rövid időn belül, és sok pénzt is spóroltunk így, hogy alapvetően is felújítandó házat vettünk.

Ennek már hét éve. Pont akkor vezették be azt a kormányrendeletet, hogy régi épületekre is kötelező legyen kiállítani az energetikai tanúsítványt, egészen pontosan 2012. január 1-től lépett érvénybe a rendelet. Az energetikai tanúsítvány célja az eladásra szánt objektum vevőinek hiteles tájékoztatása annak energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról, és korszerűsítésekről. Azelőtt két évvel vezették be, hogy az eladásra szánt ingatlanokra kell csak tanúsítványt, de most már mindenre. Egy ilyen dokumentum 10 évig érvényes. Csak néhány esetben nem kell kiállítani energetikai tanúsítványt.
Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 1. § (2) alapján nem kell tanúsítványt készíteni, ha az egész épület önálló, és más épülethez nem csatlakozik, és hasznos alapterülete 50 m2-nél kisebb. Ha az az épület évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt, tehát a lakhatás pihenés céljából jön létre, például nyaralók esetében. Energetikai tanúsítvány nem kell továbbá a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre, hitéleti célra használt épületre, vagyis például templomra, továbbá nem mindennapi lakhatás céljára használt, alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki. Egyéb esetekben, ha a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző a tulajdon-átruházás, ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt; (pl.: férj-feleség, testvérek) a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén szintén nem kell kiállítani az energetikai tanúsítványt.

Amennyiben eladásra szánod a lakásodat, neked is ki kell állíttatnod energetikai tanúsítványt, amit erre szakosodott, megfelelő szakemberek végeznek el. Bátran ajánlom az e-tanusitas.eu csapatát, akik az energetikai tanúsítványt  24 órán belül, sürgősségi felár nélkül készítik el a számodra. Rugalmas munkavégzésük miatt akár hétvégén vagy késő esti órákban is dolgoznak. Ha ez még nem lenne elég, kiválaszthatod a számodra legkényelmesebb kézbesítést is! Az elkészült energetikai tanúsítványt kérheted akár elektronikusan, vagy e-mailben, de még futárszolgálattal is. A kiszállítást az otthonodba, vagy a munkahelyedre is kérheted – teljesen díjmentesen. Így egy lépést sem kell megtenned azért, hogy átvedd a hitelesített dokumentumot, ráadásul az energetikai tanúsítvány ára is csak utólag fizetendő. Az energetikai tanúsítvány díjáról minden esetben számlát adnak neked ezzel csökkentheted az eladott ingatlan után fizetendő SZJA nagyságát. Kérd nyugodtan az ingyenes visszahívásukat – bármely hétköznap reggel 8-tól este 8-ig, így a rendelésfelvétel miatti telefonhívás költségét is ők állják.