Az akciós katalógusok digitalizálása

Széles körben ismeretes, hogy a hosszú időn át fennálló, a bolygónk energiakészleteit kimerülésig felhasználó, pazarló attitűd komoly – egyesek szerint visszafordíthatatlan károkat – okozott és okoz is a mai napig a bolygónknak, olyannyira, hogy az emberiség túlélése is rövid időn belül kérdésessé válik, ha nem teszünk valamit.

Igen, amíg sokan már most világvégét kiáltanak, vannak olyanok is, akik politikai fórumokon vitatkoznak arról, hogy mi lenne a megfelelő lépés a katasztrófa megfékezéséhez, vagy éppen a saját életükben meghozott döntésekkel igyekeznek mikroszintű változásokat elérni. Én – és a legtöbb ember a környezetemben, aki kicsit tudatosabban éli az életét az átlagnál -, az utóbbi kategóriába tartozunk.

Az egyik legjobb barátom szenvedélyesen hisz abban, hogy a megújuló erőforrások használatára való tömeges átállással jelentős változásokat lehet elérni. Ő nem olyan régen költözött be élete első házába a családjával, és hosszú éveken át spórolt azért, hogy végül napelem-rendszerrel ellátott otthona legyen, mert csakis így képzelte el álmai otthonát. 

Nagyon büszke vagyok rá, én magam egyébként a minimalizmus elkötelezett híve vagyok. Az én felfogásom szerint minél kevesebbet fogyasztunk, annál kevesebb keresletet szolgáltatunk a gyártóknak, akik így talán idővel rákényszerülnek majd arra, hogy felhagyjanak a tömegtermeléssel, kevesebb energiát emésztve fel ezáltal.

Ennek egyik legjobb eszközének egyébként a digitalizálást tartom. Örömmel figyelem meg például, ahogyan az ügyintézés egyre inkább eltolódik az online térbe, ezáltal nemcsak könnyebbé tesszük az életünket, de környezetkímélőbbé is, sokkal kevesebb szemét termelődik. 

Ennélfogva nagyon szeretem felhívni a figyemet minden olyan dologra, amely a fent említett pozitív  változásokhoz hozzájárul. Rátaláltam egy weboldalra, ahol a különböző áruházak akciós katalógusait és szórólapjait online lapozható formában is megtalálod (https://akcioleso.hu/pepco-akcios-ujsag). Az iménti linkre kattintva például a Pepco legaktuálisabb akcióiról értesülhetsz, de számos egyéb szupermarket és üzlet akciós újságai is fellelhetőek.

Tudom, kissé ellentmondásosnak hangzik, hogy a minimalizált fogyasztásban hiszek, mégis egy fogyasztásra ösztönző weboldalt linkelek, de azt gondolom, hogy nem a fogyasztással van probléma, hanem annak túlzott, meggondolatlan és pazarló formájával. Ennek is van azonban egy kulturált módja, és minden olyan kezdeményezést üdvözlök, ami ehhez hozzájárul. 

Az akcioleso.hu nálam egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, mert őszintén szólva mindig elborzadok valahányszor tolom ki a kocsit egy áruházból, és látom ahogy ömlenek le ezeknek az akciós újságoknak a tárolására kihelyezett polcokról azok a katalógusok, amelyek egy hét múlva úgyis elveszítik minden relevanciájukat, és a kukában végzik, szemétként.

A weben elérhető formátum lapozgatására ösztönzök mindenkit, mert amellett, hogy sokkal környezetkímélőbb tájékozódást tesz lehetővé, még sokkal gyorsabban és áttekinthetőbben is jutunk hozzá az aktuális információkhoz.