A megújuló energiák egyik alappillérje a napelemek által termelt áram

Sokat hallgattuk gyerekkorunkban, hogy milyen fontos a megújuló energiák felhasználása. Én sosem figyeltem erre, mert mindenki azt mondta, hogy nem éri meg. Nagyon drága és sosem térül meg. Ebben a tévhitben éltem sok-sok évig, amíg ki nem derült, hogy a technológiai fejlődés már rég helytelenné tette az előbbi állítást.

Szerezni akartam egy napelemet ezért. Volt valamennyi félrerakott pénzem és tudtam, hogy a kis bolygónkra és a pénztárcámra is jó hatással lesz a jövőben. Interneten találtam egy hirdetést, ami egy Spóroljnapelemmel oldalra vezetett. A következő egy órában teljesen meg lettem győzve arról, hogy szükségem van egy napelemre.

Meg lettem győzve arról is, hogy ettől a cégtől fogom rendelni. Ez egyértelműen az őszinteségüknek volt köszönhető. Nem próbáltak semmivel sem átverni és nem akarták elhallgatni a problémákat. Ez nagyon pozitív volt és nem sokat látni a mai kereskedelemben. Mindenki arra megy inkább rá, hogy inkább hangzatos címekkel bevonzza a vásárlókat. Nagy pénzeket akasszanak le róluk, aztán pedig ha baj van, többet nem is hallani felőlük.

Rengeteget tanultam a napelemekről úgy, hogy sosem éreztem azt, hogy túlságosan tudományos lenne. Végig közérthető formában fogalmazták meg az alap információkat. Megtudtam, hogy nem működik mindig a napelem. Korábban azt hittem, hogy a napelem áramszünet esetén is működik. Egy laikus számára ez lenne a logikus. De nem így van. Ha áramszünet üt be, akkor a napelem azonnal lekapcsolja a ház áramellátását. Ez azért van, hogy ne menjen tönkre a készülék.

Az egyenáram átalakításáért egy bizonyos alkatrész felel. Ez az inverter. Mielőtt felmentem volna a Spóroljnapelemmel oldalra, azt sem tudtam, hogy mit jelent ez a szó. Többfajta inverter létezik és minél jobb minőségű, annál jobban garantált a napelemünk tökéletes működése.

Nem lehet azonban bármiféle invertert megvásárolni. Először erről a szolgáltatóval kell egyeztetni. Nem szeretek különösebben ilyen módon ügyet intézni, de a Spóroljnapelemmel leírása megszabadított attól, hogy a szolgáltatómat hívogassam. Megtudtam, hogy a szolgáltató általában közzétesz előre egy olyan listát, amin fel vannak sorolva a támogatott inverterek.

Egyetlen probléma van csupán mindegyik inverterrel. A varisztor. Nem számít, hogy milyen minőségű, nem bírják olyan sokáig, mint a napelem más alkatrészei. Érdemes emiatt megnézni, hogy mennyi garanciát vállalnak a napelemre. Általában ebből kiderül, hogy a varisztor mennyi ideig bírja. Nem kell azonban lemondani a varisztor miatt arról, hogy napelemet vásároljunk. Ez az alkatrész lényegesen olcsóbban helyettesíthető, mint a berendezés bármelyik másik része.

Elhatároztam magamat, hogy nem fogom halogatni a bolygónk védelmét. Vásárolok egy napelemet. Nagyon könnyen fel tudtam velük venni a kapcsolatot. Egy egyedi felület volt erre kialakítva, ahova be tudtam írni előre az információimat. Emiatt nem kellett hívás közben kínosan bocsánatot kérni, hogy még nem tudtam átnézni ezeket a specifikációkat.

Az ügyintézők barátságosak és segítőkészek voltak. Elmagyaráztak mindent az inverterekről is és örültem, hogy a jövőben nem kell aggódnom majd emiatt. Igazán jó tudni, hogy egy cégnél el tudom majd rendezni minden problémámat a napelemmel kapcsolatban. Visszaadja a hitet az emberiségben, hogy a megújuló energiával foglalkozó emberek tényleg nem pénzéhesek.

Remélem, hogy sok ismerősöm hasonlóan fog tenni. Én azóta boldogan oszlatom el a tévhiteket azzal kapcsolatban, hogy a napelem áramszünet esetén mit csinál, vagy, hogy mennyi idő alatt térül meg a készülékbe fektetett pénz.