Újabb Napelem Farm Konferenciát!

Ahogyan azt 2018-ban is rendkívül színvonalas keretek között tették, úgy gondolom, minden évben meg kéne tenni. Az akkori Napelem Farm Konferencia osztatlan sikert aratott mind a szakmabeliek, mind a laikusok körében. A közönségnek nagy szüksége van minden tudásra témában, mivel a fejekben gyakori a kisebb zavar.

Minden évben változnak a pályázati lehetőségek. 2020-ban például egyedi, kis- és középvállalkozóknak szóló pályázatot írt ki a kormány. De ott van az a kamatmentes kölcsön is, amelyet családi házak napelemesítésére lehet felhasználni. Ezekről rengetegen nem tudnak a potenciális napelem megrendelők közül.

Egy olyan fórumra lenne szükség, ahol közérthetően beszélnek a legkorszerűbb napelemekről, erőművekről, farmokról. Ahol tisztázzák az ezek közötti különbségeket, a pályázati lehetőségeket, az előnyeit és nehézségeit. Azt is el kéne mondani, hogy pontosan kinek éri meg a napelem felszerelése. Ki az, akinek lehetősége lenne rá. Milyen nehézségeket lehetne vele leküzdeni a hétköznapokban (gondolok itt a villanyszámla lenullázására).

Én egyéni vállalkozó építészmérnök vagyok. Passzívházak tervezésére szakosodtam. Régi álmom az, hogy a saját házamat is napelemekkel látom el árammal, de korábban ez a beruházás egyszerre túl drágának bizonyult. Egyedül nevelem 4 gyermekemet az apjuk halála óta és így nagyon kevés időm jutott tervezésre. Most, hogy a legkisebb is már egész nagy, megint sokat tudok dolgozni, de egy napelem felszereltetésére még nem elég az összeg, amit a félretevésekből össze tudok szedni. Netes keresésekkel sok mindent megtudok a lehetőségekről, de egy ilyen nyílt fórumon biztosan tisztább képet kapnék az egészről. Sajnos nincs ismerősöm a szakmában, aki kisegítene a tanácsaival és tapasztalataival. Plusz, egy vélemény nem vélemény. Sok különböző embert akarok meghallgatni mielőtt elkötelezem magamat a napelemesítés mellett.

Ezen a fórumon mind érdeklődünk a napelemes technikák iránt. Kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is. Mit szólnátok egy ilyen, akár több napos, akár interaktív kiállításhoz, előadás-sorozathoz? A tavalyi Napelem Farm Konferencia mására gondoltam. Igaz, hogy ott lényegesen nagy hangsúlyt fektettek arra a lehetőségre, hogy a mezőgazdasági cégek és földművesek alakíthassák át földjeiket “energiagyárakká”. Azzal a szlogennel, hogy így egy hektáron akár évi 22 millió forintot is termelhetnek. Az ottani előadók kétséget kizáróan állították, hogy napjainkban ez az egyik legbiztosabban megtérülő befektetés, aminek azonnal hozama van. Azoknak a mezőgazdasági beállítottságú cégeknek biztosan valóban megéri.