Téli gumik akcióban!

Megannyiszor hívják fel a figyelmünket, a környezet védelemre, a környezettudatos életre.  Valóban érdemes ezekre odafigyelni, mert a Földünk is egy élő szervezet és egyelőre, úgy viselkedünk rajta, mint emberi testben a rák. Ha, azt szeretnénk, hogy dédunokáink is hasonló környezetbe nőjenek fel, ne egy jégkorszak közepén, vagy egy kiszáradt égitesten, akkor változtatni kell a gondolkodásunkon.

Bátyámék megtették ezt, és még tavaly télen felszerelték a házukat napelemmel. Állításuk szerint életük legjobb döntése volt, egyrészt azért, mert elég hamar visszahozta az árát, azaz csökkent a rezsijük, másrészt, mert sokkal, jobb azzal a tudattal kelni minden reggel, hogy legalább ők nem szipolyozzák annyira a bolygót, mint sokan mások. Ez már egy kicsit sznobizmus, de van benne igazság!

Nem ment minden zökkenőmentesen a napelem rendszer érkezésekor.  Miután megrendelték a szolgáltatást egy hét késéssel kezdtek bele, az ígért dátum ellenére, mert a nagy havazások miatt, képtelen volt elindulni a teherautó, ami száíltotta volna a paneleket. Aztán nagy nehezen odaért. A házhoz egy felhajtó vezet, ami egy kis dombon vezet le. Megállt rajta a teherautó és ekkor egy váratlan fordulat következett be. A lejtőn elkezdett lefelé csúszni a jármű, pedig be volt húzva a kézi fék, és csak a garázsajtó állította meg, ami teljes mértékben tönkrement. Elég költséges automata kapu volt, viszont közelebb kerültek így a garázshoz, mert az elemek egy részét a garázsba helyezték el. Mint kiderült a gépjárművön nem téli gumi volt és a mínuszok miatt annyira bekeményedett, hogy nagyjából bármilyen felületen, ami egy kicsit lejt, elindult volna. Még szerencse, hogy nem történt nagyobb baj, valaki alá is ragadhatott volna, vagy menet közben okozhatott volna egy nagyobb közúti balesetet. Az incidens után lepakolták a kocsit, majd a sofőr segítséget kért, mert ilyen abroncsokkal nem vágott neki az útnak.

Segítségül hívták az internetet és egy érdekes és egyben meggyőző ajánlattal találkoztak. Szokás szerint ilyenkor valami autómentőt hívnak, vagy hasonlót, bár a teherautón csak néhány felületi karcolás lett a történtek után és gumi cserélésre kihívni, költséges mulatság. Szerencsére leltek egy olyan weblapot, ahol gyorsan szállítanak ki. Délben leadott rendelés már fél háromra megérkezett ráadásul a téli gumik akcióban voltak így remek áron jutott hozzá a sofőr. Miután felszerelte már távozott is. Nem jött hír róla, hogy balesetet okozott volna, szóval beváltak az új téli gumik.

Hihetetlen, hogy milyen sok múlik a gumin… Az egyik legfontosabb tényező a biztonságos utazáshoz. Ne feledkezzünk lecserélni az abroncsokat, mindig az adott évszaknak megfelelően!

A napelem rendszer kifogástalanul üzemel azóta is, a garázs ajtót pedig kicserélték. A cég megtérítette a károkat tisztességesen. Új projektbe kezdtek bátyámék, amivel megint csak a Földet szeretnék óvni, hibrid autót vesznek. Egyből mondta, hogy gumit csak arról az oldalról fog rendelni, hátha ő is kifog egy jó ”téli gumik akció időszakot!