Újdonságok munka közben

Az egyik ismerősömmel együtt napelem beszerelésekkel foglalkozunk. Manapság rengeteg megrendelést kapunk, hiszen egyre inkább fellendülőben van a megújuló energiaforrások hasznosítása.  Az egyik legjobb dolog a munkámban, hogy segíthetek az embereknek, hiszen ez a befektetés egyre gyorsabban megtérül és így sokkal olcsóbban fenn tudják tartani a háztartásukat, emellett pedig a munkám segítségével még a környezetet is tudom védeni, elvégre is a fosszilis energiahordozókról való áttérés nagyban elősegítheti a Föld regenerálódását. Gondoljunk csak bele, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között kell majd élni a gyermekeinknek, unokáinknak.  A másik dolog, amiért szeretem ezt a munkát az, hogy remek csapatban dolgozhatok, kiváló kollégáim vannak, akikkel nagyon jól megértjük egymást, és így a munka is szórakozás a válik számomra. A legtöbbször a feladat végrehajtása közben sztorizgatunk,  illetve történeteket mesélünk egymásnak, tapasztalatainkat osztjuk meg, vagy ha valaki hallott valami jó információt, akkor elmeséli a többieknek. A legutóbb is ez történt, amikor az egyik barátom, és egyben munkatársam közölte, hogy talált egy nagyon érdekes felületet az interneten.

Már nem is emlékszem mit mesélt, hogyan találtál, de egy elég ritka foglalkozást űző cégre lelt. A vállalat ugyanis, amiről olvasott és  amiről mesélt, magánnyomozókat foglalkoztat a fővárosban. Mint kiderült több ilyen cég is van, és végül már én magam lepődtem meg, hogy honnan van ennyi magánnyomozó Budapesten. De nem csak ez a lényeges, hanem az is, hogy mivel foglalkoznak ezek az emberek.  Az egyik legfőbb feladatuk a megfigyeléses követés. Elég gyakori szokott lenn, amikor egy házasságban az egyik fél úgy érzi, hogy a társa megcsalja őt, esetleg szeretőt tart, vagy bármi hasonló érzése támad. Ilyenkor van, aki felfogad egy magánnyomozót, hogy figyelje a párját és derítse ki, hogy valóban az történik e, amitől tart, vagy csak túlságosan paranoiás  a megbízó. Amellett, hogy elég gyakran előfordul az ilyen megbízás, ez az egyik legdrágább és legnehezebb feladat, ugyanis egy ember követéséhez több másik szakember is szükséges, nagyon jó szervezőkészség kell és sok anyagi erőforrást is muszáj mozgósítani ahhoz, hogy végül sikeres legyen az akció. Ráadásul ehhez nem elég fél információkat vagy kétséges tényeket összegyűjteni, hanem jogi értelemben véve is bizonyító erejű adatokat kell szolgáltatni a magándetektíveknek ahhoz, hogy sikeresnek mondható legyen küldetés.

Pontosan ezért nehéz feladat a peres eljárások során a bizonyítékszerzés is. Sokszor esik meg ugyanis, hogy a hivatalos szervek már tehetetlenek és lezártnak tekintik a bizonyítékgyűjtést. Viszont valamelyik peres fél még úgy érzi, hogy  van olyan információ, ami nem került napvilágra, és komoly súllyal lenne az ügy kimenetelére. Ilyenkor is magánnyomozókat szoktak fel bérelni, hogy felderítsék az ilyen ködös adatokat, viszont ebben az esetben is rendkívül fontos, hogy minden törvényesen és jogszerűen történjen, és a megszerzett bizonyítékokat a bíróságon fel is lehessen használni.

Ez a két feladatkör eléggé közismert, viszont a munkatársam mondott olyat is amiről valószínűleg kevesebben hallottak.  Az egyik ilyen, a beosztottak megbízhatóságának ellenőrzése. Ilyenkor lényegében arra fogadják fel a szakembereket, hogy kilétüket eltitkolva, olyan helyzetbe, olyan szituációba kényszerítsék az adott cég dolgozóját, ahol bizonyítékot kell adnia arról, hogy hűséges a vállalathoz és betartja annak szabályait, illetve a törvényi előírásokat. Persze nagyobb cégeknél is előfordul, hogy felkértek egy- egy magánnyomozót arra, hogy derítse ki a konkurens cégek pénzügyi helyzetét, illetve stratégiáját.

Ebből is látszik, hogy milyen sok területen alkalmazhatóak ezek a szakértők. Így utólag visszagondolva meg is lepődtem, hogy korábban még nem igazán hallottam róluk. Ezentúl viszont tudni fogom hova forduljak, ha úgy érzem, hogy a feleségemnek van valakije, vagy ha saját céget alapítok és szeretném megtudni, hogy biztosan alapozhatok-e a felvett embereimre. Továbbá arra is figyelni fogok,  hogy nehogy én kerüljek olyan helyzetbe,  amikor én vagyok tesztelve egy ilyen magánnyomozó által, akit a főnököm bérelt fel.

A fentiekben leírtakból világosan látszik, hogy miért szeretem ennyire ezt a munkát. Elvégre is miközben társalgunk, sokkal gyorsabban eltelik a szerelési feladat és még egy csomó érdekes és hasznos információval is gazdagabb lettem. Már alig várom a következő megbízást, amikor én mesélhetek valami különösen izgalmasat a munkatársaimnak, viszonozza ezt a korábbi szívességet.