A megújuló energiaforrások fontossága, a saját felelősségünk- a környezetünk védelme és a valvoline olaj használata

Manapság a környezetünk védelme az egyik legfontosabb problémává vált. A legsúlyosabb problémák a környezettel kapcsolatban a levegő- , a víz- , a zaj- és a fényszennyezés.

A leggyakoribb kérdés a levegőszennyezéssel kapcsolatos, hiszen a különböző gázok megjelennek mindenhol, a legszebb országrészeken, vidékeken, a falvakban és még sorolhatnám tovább.

Továbbá az emberek a szennyezett vizet beleengedik az óceánok vizébe, a tengerekbe és folyókba.  De mi mind romboljuk a környezetünket, ha autót használunk. A járművek káros kipufogó gázokat bocsátanak ki a levegőbe és ezzel szennyezik azt. Továbbá a gyárak szintén mérgezik a környezetet.

Az egyik legnagyobb probléma a sok közül még az erdőirtás is. Az újrahasznosítás mellett nekünk friss fára is van szükségünk, hogy papírt tudjunk belőle készíteni, de éppen ezért ma már tudunk ültetni speciális erdőket szerencsére ilyen céloknak megfelelően. Ez annyit tesz, hogyha egy fa ki lett vágva, akkor egy másik lesz ültetve helyette. Sajnos nagyon sok élőhely is le lett rombolva ennek köszönhetően, azaz az erdőirtás miatt és ráadásul nagyon sok állatfajt a kihalás veszélye fenyeget így is a túlhalászásnak és vadászatnak köszönhetően, de most az élőhelyüknek az elpusztítása is szerepet játszik ebben a dologban.

A globális klíma szintén változik, a globális felmelegedés veszélye miatt és az üvegházhatás jelenségének következtében. Ahol több üveghatású gáz van a levegőben, ott a levegő nagyobb hőt, melegséget hordoz.

Továbbá mi emberek nagyon sok szemetet is termelünk. Az ökológiai lábnyomunk pedig sajnos sokkal nagyobb a kelleténél. Főleg itt Magyarországon számottevő a szükséges mérettől való nagyságbeli eltérés. Ez egy igen szomorú dolog. Mondhatni, hogy nagylábon élünk.

De mi magunk személyesen is tudunk tenni valamit a környezetünk védelme érdekében. Például többek között újra tudjuk hasznosítani az anyagokat, tárgyainkat; képesek vagyunk szelektíven, szétválogatva gyűjteni a szemetet. Ez annyit tesz csupán, hogy a szemetet különálló konténerekbe helyezzük el, nem egyben dobjuk ki az összeset, ahogy az a lehető legegyszerűbb dolog lenne. Erre már a kormány is felfigyelt és emiatt nagyon sok településen már két darab kukája van a háztartásoknak, az egyikben csak speciális anyagokat, mint például papírt, konzerveket, műanyagot dobnak, a másikba pedig a többit. Továbbá mi tudunk tömegközlekedési eszközökkel is utazni, a saját autónk helyett ezeket használni, vagy pedig egyszerűen sétálni, vagy elővenni a garázs mélyéről a rég látott és rég használt biciklinket Ez egyébként saját magunknak is jó, nem csak a környezetünknek, hiszen a mozgás az egészséges életforma egyik elengedhetetlen pontja. És legalább annyira fontos a saját egészségünk megóvása, mint a környezetünkké, de például friss levegőre és tiszta vízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, szóval van összefüggés a két dolog között természetesen.  Vagy egyszerűen csak kapcsoljuk le a villanyokat, ha nem vagyunk otthon, vagy húzzuk ki a töltőt a konnektorból, ha éppen nem is használjuk. Ezekkel mind mind energiát tudunk megspórolni.

A megújuló energiaforrások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerencsére, bár az áruk sajnos nem éppen mondható pénztárcabarátnak. De mindenképpen megéri egy ilyenbe befektetni, anyagilag és a környezetünk védelme szempontjából egyaránt. A napelemek és napkollektorok áramot és meleg vizet tudnak termelni a háztartásoknak és gyáraknak, cégeknek és így nagyon sok pénzt meg tudunk spórolni a havi kiadásokban. Az én családom is gazdája már ilyen jellegű fejlesztéseknek, felszereléseknek. Már teljesen be van fedve a tető a házunkon napelemekkel és napkollektorokkal, így még annyira örülünk annak, ha süt a nap, mint amúgy. Szerintem bátran vágjon bele mindenki, mert csak pozitívumot tud majd felhozni a megújuló energiaforrások mellett. Ezt nyugodt szívvel merem mondani.

Emellett az is nagyon fontos, hogy minőségi alapanyagokat használjunk fel építkezéseknél, vagy egy gép megszerelésénél. A természetes, minőségi anyagok a legjobbak, mint például a valvoline olaj is, hiszen nagyon megbízható, ha olajozásról van szó. Egyébként a valvoline olajat gyártó cég is nagyban támogatja a megújuló energiaforrásokat, nem véletlenül, hiszen ők is tudják, hogy milyen fontos dolgok ezek a környezetünk megóvása és védelme szempontjából. Ezt én sem bírom elégszer megismételni és hangsúlyozni.

Bátran mondhatom, kijelenthetem, hogy ,,zölden” gondolkozni sokkal egyszerűbb, mint gondolná az ember.

Ahogy Michael Jackson, a pop királya is megidézte ezt a jelenséget az Earth song című dalában, úgy nekünk is fel kell ébrednünk és környezettudatosabban élnünk, gondolkoznunk.

Az énekes soraival zárva- Megálltál- e valaha, hogy észrevedd a síró Föld könnyező partjait?

És te mit teszel a környezeted megóvása érdekében?