A napelemeknek is csak egy jól működő laptopon tudok utánanézni

A házunk tetején már évek óta pár napelem panel működik. Amikor pizzát rendeltem házhoz, nem egyszer fordult már elő, hogy a futár megpillantotta ezeket a megújuló energia-hasznosító eszközöket és engem kezdett el faggatni róluk. Én ilyenkor többnyire igyekeztem rövidre zárni a beszélgetést, egyrészt, mert én vajmi keveset tudok róluk, ugyanis az egész apukám ötlete és kivitelezése alapján készült. Másrészt mert ott illatozott a kezemben a meleg, friss pizza, én pedig nehezen tartottam vissza a nyálamat a számba. Sokakat érdekel, hogy hogy működik a napelem, de én mindegyiküket vagy apámhoz, vagy az internethez fordítottam segítségért.

Egyszer azért én is megelégeltem, hogy nem tudok kielégítő választ nyújtani a kérdezősködőknek, úgyhogy egyik délután, amikor hazaértem, felnyitottam a laptopomat, hogy utánanézzek. Egyből éreztem, hogy valami nem oké, mert a gép hangosabban zúgott a szokásosnál. Vagy legalábbis eddig nem tűnt fel, hogy ilyen hangos lett volna. Nem baj, folytattam a nagy színvonalú kutatómunkámat. Csakhogy közben percről percre egyre hangosabb és egyre forróbb lett a laptop, hogy már alig bírtam használni, a billentyűzet is felforrósodott. Kezdtem megijedni, hogy nehogy megsüljön vagy valami baja legyen, úgyhogy inkább kikapcsoltam. A telefonomon pedig utánanéztem, hogy mi lehet a baj.

pcmentor laptop szerviz

A PCMentor laptop szerviz oldalán találtam meg először egy átfogó, könnyen értelmezhető leírást a laptop forrósodásáról és zajairól. Itt végre elolvashattam, hogy milyen problémák okozhatják ezeket a dolgokat. A kiváltó okok egyértelműen a takarítás elhanyagolására vezethetők vissza: az évek során letelepedett por a hűtőrendszerben eltömítette a hűtőbordákat, így a hő nem tud megfelelően távozni a gépből. Emiatt a ventilátor nagyobb fokozatra kapcsol, ez okozza a zúgást és egyéb kellemetlen vagy ijesztő hangokat. De ha ezzel sem tudja magát lehűteni a laptop, akkor egy idő után a teljesítménye csökken, így a működése lelassul, majd végezetül akár ki is kapcsolhat a saját védelmében. Így elkerülhető, hogy a processzor és a grafikus vezérlő megsüljön.

A PCMentor laptop szerviz egy szinte sokkoló képet is beillesztett a szövegbe szemléltetésképp, hogy mi történik, ha nem törődünk a laptopunk belső tisztaságával és nem visszük el másfél-két évente egy szervizbe alaposan kitakaríttatni. Aki kíváncsi rá, hogy hogy történik a takarítás, az a honlapon erről is sokat megtudhat: először ellenőrzik a belső alkatrészek hőmérsékletét, majd szétszerelik a laptopot. Ezután kitakarítják a hűtésrendszert és kicserélik a megszáradt hűtőpasztát. Utána tesztelik a hűtésrendszert, újból ellenőrzik egy programmal az alkatrészek hőmérsékleteit. Végül a laptop külső felületeit is megtisztítják, hogy a megjelenése is esztétikus legyen.

Elvittem a laptopomat a PCMentor laptop szervizbe, ahol mindezeket a lépéseket elvégezték pár munkanapon belül. Az ára is eléggé kedvező volt: 12500 Ft-ért tisztítanak ki egy személyi laptopot, ha nem sürgős az eset. Amennyiben esetleg nem sikerül megoldaniuk a problémát (bár nagyon kis százalékban fodul ez elő), 100% garanciát vállalnak a munkájukra, tehát a sikertelen szervizelést nem kell kifizetni. Az én laptopom viszont gyönyörű lett, teljesen jól működik ismét, úgyhogy be tudtam fejezni a napelemről való kutakodásomat a neten.