Válts stílust a közlekedésben most!

Amikor energiatakarékosságról van szó, rengeteg megoldás létezik. Az otthonunkat például környezetbarátabbá lehet tenni napelem segítségével, de akár azzal is, hogy sokkal gazdaságosabb fűtési rendszert kezdünk el használni. Rengeteg megoldás létezik, de mindegyikhez szükség van induló tőkére, befektetésre, hogy ki tudjuk építeni. Ezekre a rendszerekre változatos pályázatokat kínálnak. Sok a lehetőség, de ha van türelmünk utánajárni, valószínűleg találunk olyan megoldást, amelyikre felvehető valamilyen támogatás.

Közlekedésben nehezebb a helyzet

Nehezebb a helyzet, ha a közlekedési szokásainkon szeretnénk változtatni. Persze, az egyik legkönnyebb, ha a tömegközlekedést vagy a kerékpározást választjuk és nem gyarapítjuk tovább a dugóban ücsörgők táborát – de ezt a két alternatívát nem mindenki tudja egyformán használni. A dombos-hegyes vidékeken a kerékpározás sokszor annyira megterhelő, hogy utána képtelenség a monitor elé ülni és dolgozni – és akkor még nem is beszéltünk azokról, akik álló munkát végeznek, esetleg délután még a háztartásban is helyt kell állniuk. Egy ilyen helyzetben nem elvárható, hogy valaki biciklivel közlekedjen.

A tömegközlekedési hálózat, bár fejlődik, még mindig elég lyukasan működik. A kistelepüléseken még mindig nem száz százalékosan megoldott, hogy az ember viszonylag szabadon használhassa a buszt, vonatot. És természetesen itt is vannak olyan helyzetek, amikor valakinek az életmódjába nem fér bele a menetrendekhez való alkalmazkodás.

Természetesen autóból is könnyen lehet ma már környezetbarát verziót találni. Az elektromos autók hálózata egyre bővül, de ha megfelelő hibridet tudunk vásárolni, már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, a pénztárcánkért vagy az egészségünkért. Csakhogy nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy váltsanak.

Van viszont egy módszer, amit bárki megengedhet magának és hosszú távon, a jobb technika megjelenéséig mindenkinek elérhető, kicsit kevésbé környezetszennyező közlekedési lehetőséget biztosít.

Bonyolultan hangzik? Pedig egyszerű!

Ez a motorozás.

Kis befektetés – nagy haszon

A motorozás nem olcsó mulatság, de ha felelősen állunk a dolgokhoz, akkor tulajdonképpen visszahozza az árát. A motorozás azoknak praktikus, akik:

  • Olyan helyen laknak, ahol kerékpárral fárasztó lenne a közlekedés. Esetleg olyan távolságban ingáznak, amit túl lassú, vagy körülményes lenne biciklivel megtenni.
  • Gyakran ülnek reggel a dugóban.
  • Alternatívát keresnek a tömegközlekedésre, amikor az túlterhelt.
  • Sokat mennek városon belül.

A motorozás nagyon előnye, hogy ha megfelelő motort választunk, annak a fogyasztása meg sem fogja közelíteni a személyautónk adatait. Ha csak a motoros szezonban félre tudjuk tenni az autót, sokkal kevesebb üzemanyagot használunk fel.

A motor kis helyen elfér, a segítségével el lehet kerülni a dugókat, sőt! Ha csak minden második magányos autós motorra váltana az ingázástól, elve sokkal kevesebb üvegházgázt termelő dugó keletkezne.

A motor tehát sok esetben az autós közlekedés takarékosabb alternatívája tud lenni. de vajon milyen áron?

Költségek és kalkuláció

A motorozás elején az egyik legnagyobb összeget a motor megvásárlása és a motor jogosítvány ár jelentik. Ebből az utóbbit könnyen lehet csökkenteni. Ha már van B kategóriás vezetői engedélyünk, akkor lehet például a B125-ös jogosítványt választani. Ezt már egy KRESZ vizsga és néhány vezetési óra után le tudjuk tenni, az ára pedig csupán néhány tízezer forint. Ilyen jogosítvány birtokában már olyan motort vezethetünk, amelyik alkalmas arra, hogy munkába járjunk vele, akár kicsit hosszabb, 40-50 kilométeres távon is. Bónuszként belefér néhány motoros kirándulás is akár.

Motort ma már egészen jó áron lehet vásárolni, főleg, ha a kezdetekről van szó. Egyre többen vásárolnak nagyon felelősen motort. A hozzáértő szervizek száma is növekszik, így ha használtan veszünk gépet, akkor sem kockáztatunk sokat. Vigyünk magunkkal egy régebben motorozó ismerőst – és ha jól választunk, akkor két-három szezon alatt akár a motor árát is visszahozhatjuk azzal, hogy tavasztól őszig letesszük a kocsit.

A további költségeket a motor szervizelése és a védőfelszerelés beszerzése jelenti. A fent linken, a Fordulat Autós-Motoros Iskola motor jogosítványos oldalán ebben úgy próbálnak segíteni, hogy átirányítanak egy áruházba, ahol a tanulójukként kedvezményesen vásárolhatunk. Ez főleg kezdetben nagyon fontos támogatás: ha felhasználjuk ezeket a lehetőségeket, akkor viszonylag kedvező árakon tudunk olyan felszerelést összegyűjteni, amelyik nem csak kényelmes motorozást tesz lehetővé, hanem biztonságosat is.

Ha megvagyunk a váltással, máris tettünk valamit a környezetünkért, ami, ha felelősen használjuk az erőforrásainkat, mindenkinek előnyös. Mi egy jóval kellemesebb és szórakoztatóbb módját ismerhetjük meg a közlekedésnek, a dugók és az üzemanyagfogyasztás pedig csökken. Amíg nem tudunk még jobb megoldást választani, már ennyivel egy kicsit tehetünk az ártalomcsökkentésért.