Megújuló energiaforrással kozmetikumok gyártása

Lehetséges-e vajon ez? Ez a gondolat egyelőre csak egy kósza ötlet szinten foglalkoztat, de van egy-két, kicsit reálisabb beállítottságú ismerősöm, akik akár meg is tudnák, vagyis meg is tudják válaszolni ezt a kérdésemet, ha elég értelmesen és szakszerűen teszem fel nekik.

Ehhez azonban végig kell gondolni, hogy mit is szeretnék ezzel az ötlettel megvalósítani, milyen jellegű gyártóknak eladni, vagy átadni ezeket a tippeket, vagy egyáltalán honnan is jött most nekem ez az egész mánia.

Eddig is figyeltem arra, hogy környezettudatosan éljek. Nem csak a táplálkozás és a testmozgás, de a vegyszermentes élet is fontos összetevői az általam elfogadott és űzött életstílusnak. Nevezhettek akár hippinek a XXI. században, én akkor is hiszem azt, hogy fontos megteremteni a külső és belső egyensúlyt egyaránt ahhoz, hogy tökéletes szimbiózisban élhessünk egymással és az anyatermészettel. Első lépésként azt javaslom, hogy figyeljünk oda az energiatakarékosságra, és amikor csak tehetjük, használjuk a megújuló energiaforrásokat, vagy egyszerűen tényleg csak ne égessük feleslegesen a lámpákat a ház összes helyiségében, miközben, mondjuk csak egy szobában vagyunk. Ha ez már megy, akkor lehet arra is figyelni, hogy milyen vegyszereket használunk. Ide értem a mosogatószert, mosószereket, öblítőket, parfümöket, kozmetikumokat és tisztítószereket. Ha kicsit jobban utánanézünk, rájöhetünk, hogy mindennek meg van a maga alternatív helyettesítő eszköze, ami olykor még sokkal hatékonyabb és olcsóbb is, mint a reklámok által pusholt mesterséges, sokszor drágább vegyszereknek. Nem utolsó sorban pedig higgyük el, hogy az a saját egészségünkre nézve is jó, ha nem mindig a szintetikus dolgokkal kerülünk kapcsolatba, hanem mondjuk a kozmetikumainkat lecseréljük natúr kozmetikumokra. A mosószerek helyett használhatunk mosódiót, az öblítő helyett pedig illóolajakat. A felmosáshoz sokszor a legjobb tisztítószer az ecet, majd egy kis illóolajos vízzel utána lehet illatosítani a padlót. Az illóolajok, balzsamok a testünkre kenve is hatékonyak, és könnyen helyettesíthetjük velük a parfümöket, kölniket. Ma már a legtöbb natúrkozmetikumot gyártó cég foglalkozik krémdeók kifejlesztésével, forgalmazásával, ezek pedig könnyen leválthatják a rendkívül környezetszennyező sprayket, melyek nem ritkán allergiás reakciókat is kiválthatnak az érzékenyebb bőrűeknél. Tehát ha egy kicsit utána olvas az ember, akkor kiderülhet számára, hogy valóban nagyon jó lehetőségek rejlenek a természetes kozmetikumok világában.

A legújabb ötletem pedig a „hogyan legyünk még zöldebbek” fronton az, ha ezt a két kedvenc témámat vegyítem. Biztosan jó lenne a kis manufaktúráknak is és egyébként a nagy multiknak is, mert a hírnevük öregbítésén túl kompenzálhatnák kissé azt a sok rosszat, amit egyes kozmetikumok kifejlesztése során okoztak. Ez alatt értem például az állatkísérleteket a nagy multik berkein belül. Nem vagyok véresszájú állatvédő, de azért nem esik jól belegondolni, hogy az a sok termék, amivel napi szinten sminkeljük magunkat, mindet egy-egy kisállat szenvedései árán fejlesztettek ki részünkre.

A kis manufaktúráknak mindeközben azért lenne jó a megújuló energiaforrásokat használni, mert így még természet közelibb, még környezetvédőbb termékeket tudnának forgalmazni. Ha hiszitek, ha nem, vannak ugyanis annyira megrögzött környezetvédők, és állatvédők, hogy semmi olyat nem hajlandóak elviselni maguk körül, ami az ő elveikkel szembemegy. Van például olyan vegán ismerősöm, aki nem ül le abban az esetben vendégségben, ha bőrkanapén kínálják hellyel. Évek óta kísérletezget kozmetikumok gyártásával, valamint mivel nagyon ért a fizikához, összeállított otthon egy napelemes rendszert, mellyel szinte az egész ház áramellátását biztosítani tudja. Például neki, és a hozzá hasonlóaknak sokat számít az, hogy minden, amiért pénzt adnak, tudják, hogy a lehető legjobb körülmények közt készült és ne lehessen még csak megvádolni sem őket azzal, hogy azért, amit megszereztek maguknak, bárki, vagy bármi is akármilyen károsodást szenvedett.

Nagyon nehéz lehet nekik ebben a világban érvényesülni, de szurkolok nekik, hogy a végsőkig kitarthassanak az elveik mellett.